Wednesday, October 22, 2008

Dag 1

In de vroege ochtend van zaterdag 5 juli, vond het vertrek plaats van JRM richting het vliegveld in Dortmund. Rond half 5 parkeerde MR zijn bolide voor huize JTB, een slaperige jongen met een backpack stapte in om vervolgens koers te zetten richting het afgelegen stulpje van RN. Na een kort afscheid en het inladen van de backpack kwam er vaart in de bolide. Inzittenden JR & JR zouden meefahren om de auto terug te rijden naar het koude kille Enter. Onderweg op de Duitse autobahn werden alle opties van de Audi getest, we waren op weg, het reisgevoel kwam weer helemaal naar boven. Na ongeveer 2 uur werd Flughafen Wickede bereikt, vervolgens nog ff bakkie gedaan en afscheid genomen van alles dat Enter vertegenwoordigde op dat moment. Tijdens het inchecken gelijk gezeik natuurlijk, JTB was weer eens de klos met al zijn handbagage. Een schaar en plakband zorgen voor de nodige opwinding bij het douanepersoneel. Niettemin steeg het WizzAir vliegtuig op het afgesproken tijdstip op om ons ruim een uur later af te zetten op de luchthaven van Katowice. Vanaf hier hebben de bus genomen naar Krakau, onze eerste stad die we zouden gaan bezoeken. Ons hostel lag in het joodse gedeelte van Krakau, in de wijk Kazimierz. Aangezien Auschwitz ook nog op het programma stond konden wij ons dus al inleven in het joodse leven. Na het droppen van de bagage zijn we meteen de stad ingelopen. Al gauw waren we van mening dat Krakau een schitterend stadje is, het wawel paleis en het centrale plein van Krakau waren daar debet aan.
In een cafeetje aan het plein hebben we vervolgens een heerlijke cappuccino gedronken. Na het drinken wordt het vanzelfsprekend tijd om te eten en waar kun je dat beter doen volgens Jtb en RN dan bij de MacDonalds. De Mac te krakow beschikte over een buitenterras met een dusdanige ruimte dat een boeing moeiteloos kon landen. Aan ruimte geen gebrek en zelfs nog mooi ingericht. Volgens RN en Jtb het vermelden waard betreffende de jaarlijkse-vakantie-steeksproefsgewijze-Macdonaldsbeoordeling (18x woordwaarde: bron, GS). Deze middag werd ook nog even de Cubaanse bar van Krakow bezocht, hier werd een heerlijke cocktail besteld, en in de persoon van JTB vergezeld van een goed smakende cuban sigar.

Na de hele middag door de stad te hebben gewandeld werden de beentjes wat vermoeid. We besloten om gauw nog even een Zapikanka te eten, dit is een doorgesneden stokbroodje met van alles en nog wat daarop. Echt heerlijk, typisch pools eten.
Na een korte avondslaap om even bij te tanken gingen we richting Roosters. MM wist ons regelmatig in vervoering te brengen met verhalen over dit hoogwaardig restaurant. Hij heeft daar zijn enigste hoogtepunt van zijn vakantie beleefd. De verwachtingen waren daarom hoog gespannen. MM had ons namelijk voorbereid op een heet avondje ongegeneerd vrouwen kijken. Feitelijk gezien kwam het hierop neer, dat Roosters een spin-off is van het Amerikaanse Hooters. De tent is dan met name gevuld met mannen die zich laten bedienen door schaargeklede dames, menig bestelling wordt met genoegen opgenomen door de betreffende dames. We hebben een heerlijke biefstuk met roquefortsaus genuttigd. Na het biefstukje werd het natuurlijk tijd voor een dessert. RN bestelde een dessert waarbij die van te voren kon inschatten wat ie kon verwachten. JTB en MR bestelden een echte Roosters-dessert. We ontvingen een bak mousse die was zo verschrikkelijk machtig, als je het aanlengde met water zou je een verschrikkelijke blok beton in je maag krijgen. Dit was ongehoord.

Na zo’n culinaire miskleun werd er naar vastigheid gezocht, waar vind je die nu beter dan in de Irish Pub. JTB raadpleegde zijn schema en binnen no-time stonden we in mooie Irish Pub waar het goed bier drinken was. De avond kon niet beter beginnen. Na enkele biertjes in de kelder van de pub sommeert JTB een andere weg in te slaan. In het centrum is hij bekend over de ligging van een JazzRock bar. Hier kende het feestgedruis geen grenzen. De sfeer was super en de dansvloer werd op een gegeven moment geregisseerd door JRM die grotendeels de muziek bepaalde. Oasis was niet aan de slepen die avond. Vlak voor het sluiten van de markt was daar de eerste opgave, RN gaf aan dat het allemaal wat te snel ging die avond. Bij JTB en MR ging het bier nog mondjesmaat naar binnen maar tegen half 5 in de ochtend was bij iedereen het licht wel uit. Al stuiterend verlieten we het etablissement om op straat nog even lawaai te maken en vervolgens total loss het bed op te zoeken. De eerste dag van de vakantie is er traditiegetrouw 1 die keihard aankomt; meer dan 24 uur wakker, vele kilometers gereisd en de nodige drankjes zorgen dan voor een grandioze inzinking.

No comments: